Българи в чужбина също организират шествия и протести с основно искане – оставка на правителството и на главния прокурор.

Париж е един от градовете, в които сънародниците ни също изразиха недоволството си, макар че протестът им не може да бъде наречен „спонтанен“.

Причината – стриктните правила за получаване на разрешение от местните власти. Изисква се разрешение на префектурата. Документът е издаден вчера в последния момент, а в деня на протеста полицаи на няколко пъти са проверявали дали събралите се хора имат такова разрешение. Сънародниците ни не могат да опънат транспарант, защото за целта отново е необходим отделен документ за разрешение.

В протеста във Франция се включиха и семейства, които са на ваканция в страната, но са разбрали за събитието от интернет.

Координаторите пък са изпратили нота до 160 дипломатически представителства, до френските медии, до френските държавни институции, както и до европейските институции. Задават и въпрос защо Европа мълчи пред случващото се в България.

Протести на българи се провеждат в още 22 гарда в Европа и отвъд континента, като най-мащабното шествие е било в неделя във Виена, където са се включили над 250 наши сънародници.

До 11 вечерта българско време българи протестираха в канадския град Монреал. В акцията участваха около 40 души. Това беше втори пореден протест в Канада.

За четвърти път протестираха българите в Берлин. В неделя демонстрации бяха насрочени и в много други градове в Европа, Съединените щати и Канада.

Мотото на протестите зад граница е „Не сте сами!“.