Стотици живеещи в чужбина българи започват своя протестна кампания срещу корупцията по високите етажи на властта у нас. С посланието „Не сте сами!“ нашите сънародници ще проведат демонстрации в основни градове на два континента.

Исканията на участниците са за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Българите зад граница се обявяват против „корупцията и обвързването на държавните структури в България с олигарси и мафия; против полицейското насилие; за разследване на корупцията и прозрачност на управлението; за съд на виновните за побоищата; за реформи на съдебната и изпълнителната власт; за защита на горите и природата; за надежда за бъдещето на България“.

Снимка: Аз, репортерът

Шествията се провеждат щафетно в Амстердам, Берлин, Кьолн, Мюнхен, Манхайм, Хамбург, Щутгарт, Виена,  Мадрид, Лондон, Бирмингам, Екситър, Оксфорд,  Осло, Пафос, Париж, Прага, Стокхолм, Ванкувър, Монреал, Торонто, Ню Йорк и други.

Демонстрации днес има в четири града на Острова – Лондон, Оксфорд, Ексетър и Бирмингам. В британската столица от 24 дни протестира Стефани Лалева. „Целите са оставка на главния прокурор и на правителството на Бойко Борисов, електронизация на правителството, прозрачност на административно ниво, електронни избори и съдебна реформа“, обясни пред камерата на bTV тя. По думите ѝ това, което искат тя и останалите недоволни, се подразбира в една демократична държава, каквато България е крайно време да стане.

А нормално ли е българи зад граница да искат оставката на правителството в София? „Ние сме българи, независимо къде се намираме по света и нашата гражданска позиция можем да си я заявяваме, докато не се откажем от българския си паспорт“, отговори Стефани.

Нашите сънародници обмислят организирането на голям протест на пл. "Трафалгар" в центъра на Лондон.

Българи се събраха на протест във френската столица Париж. Поради съображения за сигурност, не им беше позволено да опъната транспаранти пред посолството на нашата страна.

Затова и недоволството има и друга форма – официално писмо до 160-те чуждестранни дипломатически представителства във Франция, до френските и европейските институции и медиите в страната. В него се посочва, че българите в чужбина са свалили доверието си от премиера и се призовава всички международни споразумения, договорени от началото на протести, да бъдат обявени за невалидни.

„Ние сме една малка армия, която реагира спрямо обстоятелствата“, коментира пред bTV един от организаторите – Цветозара Торнвил.

Десетки се събраха на протест в и центъра на Мюнхен. Протестът е организиран от млади хора, които „всеки ден живеят за България и искат настояще за своите близки, което е европейско“, подчерта пред bTV един от сънародниците ни – Мирослав Тодоров.

По думите му трябва да ни управляват „честни хора, които си изпълняват обещанията“, а не „простаци“.

Какво би го отказало от протестите? „Аз лично бих спрял да протестирал и бих се отказал от всякаква обществена дейност, ако лицата Бойко Борисов и Делян Пеевски, които са като сиамски близнаци, се покаят, посипят си главите с пепел и обещаят никога повече да не заемат никакви длъжности. Това са хора, които са загубили доверието на цяла България, тя ги мрази неистово“.

Наши сънародници се вдигнаха на протест и в Манхайм. Пред bTV един от организаторите – докторантът Явор Паунов, обясни кое за него е преляло чашата на търпението: „Моят момент беше, когато се усетих, че за пореден път седя на маса и се ядосвам на чаша питие за това, че нещата в България не вървят. Това, което ме вбеси, е, че първо не съм направил нищо досега и второ, че съм се поддал на тази заучена безпомощност – нещо, което последните 20 години беше съзнателно култивирано у всички българи у нас и в чужбина: че ние нямаме власт над собствената си съдба и не можем да я променим“.

Повече от 250 българи излязоха на протестно шествие в централната част на Виена, съобщиха участници в събитието. Пред катедралата "Свети Стефан" и Албертина те скандираха исканията си за оставка на правителството и главния прокурор.

В Осло дъждът не спря недоволните да дойдат от различни краища на Норвегия – някои, изминавайки стотици километри.

"В България няма свобода на словото, няма демокрация и няма правосъдие. Всичко е обхванато от мафията и е най-добре е да си отиват, ако не искат да ги изгоним по друг начин", коментира една от участничките.

„Мутри, вън!“ скандираха българите в Прага по време на поредния си протест в чешката столица. Кадри, изпратени от зрител на bTV, показват струпване на хора от всякакви възрасти с плакати в ръце.

Снимка: Алена Велчева

На един от тях пише „Пражко лято 2020“ – по аналогия със събитията от Пражката пролет през 1968 г. На протеста някои от нашите сънародници са с децата и внуците си.