Протест в Синеморец – летуващи в курортното градче и местни жители недоволстват от  подготвяната нова наредба за дивото къмпингуване. Срокът за общественото обсъждане на проекта изтича утре.

Протестното шествие премина през центъра на курорта до плаж „Бутамята“. Според организатора Любомир Ханджиев документът цели да забрани свободното къмпингуване в България. 

„Тази проектонаредба е внесена в 43-ото Народно събрание от по-предишното правителство, от едни хора, които очевидно лобират в интерес на бетонната мафия“, допълни той.

Според протестиращите, текстовете в проектонаредбата ще доведат до корупционни практики, тъй като не става ясно кой и как ще упражнява контрол. 

Те разпънаха палатки на метри от недостроените обекти. По думите им строежите скриват гледката към морето. Според Ханджиев това е нагледен пример как България се е превърнала в най-евтината туристическа дестинация.

Те настояват още за незабавно спиране на строежите по крайбрежието на ПП „Странджа“, както и за премахване на незаконните постройки.

До момента са събрани над 11 хил. подписа за мораториум върху строежите по Черноморието, които са предадени на служебния екоминистър.