Тази седмица за обществено обсъждане беше предложен проект на наредба за дивото къмпингуване, която предизвика доста разнопосочни мнения.

С нея се въвеждат правила, които правят поставянето на каравана или палатка извън къмпинг изключително сложно.

За да получите разрешение, трябва да представите пред общината следните документи: скица на мястото, становище от пожарната и здравен контрол, химическа тоалетна, контейнери за смет и договор със сметоизвозваща фирма и др.

Освен това сте длъжни да окосявате и обезпаразитявате терена, да опазвате дървесната растителност от изсичане без разрешение и да палите огън на открито само на определените за това места.

Според сценариста Теодора Маркова, дългогодишен къмпингар, тази наредба няма за цел да регламентира дивото къмпингуване, а има за цел да го спре. „По никакъв начин общините не се задължават да осигуряват места, а собствениците на частни имоти, ако трябва да осигурят всички тези условия и разрешителни и в замяна да получат разрешение за ползване само 3 г., то е ясно, че никой няма да го направи“, уточни Маркова.

Според нея това се прави, защото диво къмпингуващите са хората, които реално протестират срещу всеки нов строеж в защитена територия. Природозащитниците се изкарват най-големите врагове на природата, смята Маркова.

На същото мнение е и адвокат Дончо Бораджиев от сдружение „Да запазим Корал“. По думите му с наредбата всъщност се забранява дивото къмпингуване.

„Говори се за огради, бариери, отстояния, ще кажете, че квартал регулираме. Хората, които къмпингуват свободно се съобразяват с храст, дърво, бряг, терен… Личи си, че е правена от хора, които никога през живота си не са били на къмпинг“, коментира адвокатът.

Той обяви, че ще обжалва наредбата в съда, ако тя влезе в сила.

На противоположно мнение е кметът на Созопол Тихомир Янакиев. Това е общината с най-много регистрирани къмпинги, място за свободно къмпингуване почти няма.

„Това е правилна крачка в посока регулиране на нормативната уредба. В последните години всички говорим за дивото къмпингуване, а не бяха направени реални стъпки към неговото регулиране“, смята кметът на Созопол.

Проектонаредбата одобрява и Ангел Марашлиев, управител на къмпинг в община Созопол, който чака да бъде регистриран. В момента той плаща наем на частни собственици, върху чиито земи е изграден къмпинга.

Той смята, че проектът за наредба е много добър, защото включва всичко необходимо.

Гледайте повече във видеото!