Жители на силистренското село Айдемир протестират срещу изграждането на нова канализация. Селото е едно от най-големите в България, а bTV провери каква е причината за недоволството на хората. 

В 6-хилядното село от няколко месеца обновяват канализацията. Макар много да са доволни, жителите на ул. „Преслав“ са в протестна готовност. Те са против ремонта. 

„Искат да ни разкопаят улицата, като поставят нов мръсен канал. Ние си го имаме от около 35 години с тръби от около 100 или 110-сантиметрови циментови. Те сега ще ни разбият, ще ни сложат едни тръби, като влезе един умрял гълъб ще ги запуши, и хората ще се чудят какво да правят“, каза Руска Атанасова, организатор на протеста.

Снимка: bTV

„Не виждам за какво да се разкопава отново, тъй като всички сме доволни и нямаме никакви проблеми с канализацията на улицата. Ще сложат някакви тръби, които ще бъдат по-нагоре от съществуващата канализация и най-вероятно ще стане така, че ще се връща водата към дворовете“, казва Николинка Чингалова.

След сигналите, кметът на селото се свързва с местното ВиК дружество в опит да намери изход от ситуацията с проекта.

„От там ми казаха, че трябва да се обърна към Министерството на регионалното развитие и на екологията – дълга история, която документално нямаме време да пишем и да чакаме отговори. Може би има чисто конструктивна грешка“, каза кметът на Айдемир Денчо Георгиев.

От водното дружество обясниха, че има нови изисквания, на които старият канал на отговаря. Така например, за да влезе мръсната вода в пречиствателната станция, отпадната вода от домакинствата и тази от повърхностните дъждовни води трябва да са разделени в различни тръби.

„Тези тръби изглеждат по-стабилни, по-масивни, но те са по-малко устойчиви на земетресение“, обясни инж. Тошко Тодоров, управител на „ВиК“ ООД.

От ВиК са категорични, че само техническият надзор може да внесе промени в проекта от тук нататък.

„Ако техническия надзор излезе с някакви предписания и препоръки, разбира се, аз като възложител ще ги потвърдя и това, което хората искат, ако е възможно – ще се случи“, каза инж. Тошко Тодоров, управител на „ВиК“ ООД.

Протестиращите обаче са решени да стигнат и до крайни мерки, но да не се разбутва улицата и канала, който им е служил вярно вече няколко десетилетия.