Цяла улица се разцепва заради пропадащи тръби. Казусът е от козлодуйското село Крушовица, където хората живеят в страх от дупките и всеки ден си задават въпроса къде отива водата при дъжд.

Става дума за воден цикъл, изграден през 2013 г. В участък от половин километър пропада асфалтът. На места процесите са по метър дълбоки. Селото е с над 1500 души население.

Иван Димитров, който живее на улицата, обясни, че с подръчни материали са обозначили проблемния участък. По думите му дългоочакваната канализация им причинява само проблеми. Според него проектът не е изпълнен правилно.

Снимка: btvnovinite.bg

Милен Циковски измери, че дупката е около 40 см.

„Улицата е водосборна. При силен дъжд тя се превръща в река. В горната част на селото има слягане, получава се фуния и има кухина от над метър. Лично аз съм наблюдавал как водата влиза в тази кухина, а това може да компрометира сградния фонд и да се получа разрушения на къщите“, каза той.

Хората се притесняват как в тези условия ще се извършва снегопочистването на улицата.

Кметът на село Крушовица Илия Илиевски посочи, че по съдебен път трябва да се потърси отговорност на фирмата изпълнител.

„Ние, като кметство, сме подали една жалба през 2019 г. до община Мизия, че участъкът е компрометиран“, уточни Илиевски.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертът в община Мизия Владимир Младенов добави, че от тогава досега са изпратени две нотариални покани до фирмата изпълнител. Той уточни, че гаранцията на участъка е 10 г., тоест до 2025 г.

„Чакаме необходимите срокове, защото от общината нямаме финансовите средства, за да предприемем ремонтни дейности по цялата дължина на улицата. Нас ни притеснява фактът, че има кухини под самия бетон“, посочи Младенов.

Кметът на община Мизия Валя Берчева допълни, че именно гаранционният срок е пречка, за да се започне работа по отстраняването на проблема.

„Влизам в положението на гражданите, но ние трябва да се съобразим със законовите срокове. Пътят е в гаранция – не можем да действаме по него. Това е една от улиците от лошото наследство, което аз приех преди две години. Каквото зависи от нас, ние сме го направили“, посочи тя.

Проектът е струвал около 5,5 млн. лв.