Променят проекта за газопровода „Балкански поток“, след като заради строителните работи част от водата за Плевен стана мътна. 

Един от сложните етапи в проекта е преминаването на газопровода под река Вит край Плевен. Под реката строителите стигат до огромна кухина, разказва пред екипа ни един от италианските инженери на обекта.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато установихме, че има проблем, ние спряхме работа веднага. Проблемът е, че под земната повърхност има голяма кухина. Когато установихме това, ние спряхме работа веднага – няма абсолютно никакво замърсяване“, допълни той.  

Оказва се, че в кухината преминава в подзема река, която пълни един от източниците на питейна вода за Плевен.

„Един от водоизточниците, който подава вода за град Плевен, при извършване на строителни работи, подземно сондиране, са засегнали водоносния хоризонт и се получава замътване на водата. Тази вода не е постъпвала в мрежата. Взети са проби, прекратена е тази дейност на обекта и се чака техническо решение друго“, уточни директорът на местното ВиК дружество инж. Митко Спасов.

Снимка: btvnovinite.bg

Пробите доказват, че опасно замърсяване на водата няма. Но продължаването на строителството на газопровода по план е невъзможно, защото при пробиването се използва бентонит. Кметът на близкото село Крушовица ни разказва, че водата в населеното място също е станала мътна. 

За да бъде изпълнен проектът, се налага временно да бъде преместено коритото на реката. Газопроводът идва от изток. В момента се извършва строителство, за да може тръбата да премине под реката и да продължи на запад.

Снимка: btvnovinite.bg

В село Крушовица се оплакват от пресъхване на кладенците през последния месец и правят връзка със строителството на тръбата, но всички специалисти са категорични, че това няма нищо общо с газопровода. Причината е сушата, която мъчи повече от половин България.