Районната прокуратура в Никопол започна разследване във връзка със сигнала за замърсяването на река Осъм край село Черковица.

В сряда ви показахме снимките, разпространени в социалните мрежи.

Човекът, скрил се зад фалшивия профил твърди, че снимките са актуални. Отговаря ни, че е посредник на рибари, които искат, но се страхуват да излязат от анонимност.

Районът, от който са снимките, се оказва мястото около моста преди село Черковица. Само на метри от речния бряг откриваме канала, от който изтича мръсотията. Цветни оттенъци личат ясно, а с остатъчен производствен материал е покрита близо декар площ. По всичко личи, че замърсяването не е еднократно.

Източникът е лесно откриваем – предприятие за производство на тоалетна и домакинска хартия. Собственикът е ливанец с американско гражданство, който от години живее у нас. Посреща ни пълномощник, който обаче отказва да бъде сниман. Вместо това ни показва спряно производство и вторична пречиствателна инсталация, чието пускане закъснява, но предстояло до дни.

Съоръжението трябвало да бъде монтирано до есента на 2018 г. Вместо това през януари предприятието започнало да произвежда оцветена хартия. Боите били безопасни.

Обезпокоителни сигнали при кмета не са постъпвали. В община Никопол пък нямали еколог. Контролът се осъществявал от екоинспекцията в Плевен. Проби от мястото последно са взети на 27 февруари, след публикуването на снимките. Резултатите не са излезли още.

Отклонения на показателите обаче са засечени при проверка след сигнал от 11 февруари. Но според екоинспекцията сериозен проблем няма.

Междувременно и прокуратурата започна проверка по случая.