Министерството на земеделието и големите хранителни вериги влязоха в спор за цените и мястото, на което да се продават българските стоки. Ведомството поиска 50% от щандовете в големите магазини да бъдат отделени за българска продукция.

Ако хипермаркетите бъдат принудени в извънредното положение да излагат повече регионална продукция, дефицитът и цените ще скочат, прогнозираха от Сдружението за модерна търговия.

Снимка: btvnovinite.bg

Затруднен е достъпът на българските продукти в големите вериги супермаркети, заяви Албена Симеонова от Асоциация „Биопродукти“ в „Тази сутрин“

„10 години си разменяме писма с големите хипермаркети, където искаме да намерят място българските продукти. Ние диалог с тях нямаме, освен някои изключения. Много министри са се опитвали да направят нещо за българските продукти, но за съжаление, това не се случва, с изключение на единици“, разказа Симеонова.

Снимка: btvnovinite.bg

Западните лидери препоръчват да се увеличи местният запас от храни, защото не се знае докога ще издържи системата на „зелените коридори“ в ситуацията на пандемия и мерките на земеделското министерство ще спомогнат за това, смята Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.

Според него опасенията на големите хранителни вериги за огромен скок на цените и недостиг на продукти са „пресилени“. Ако се случи дефицит, маркетите могат да го попълнят, смята Симеонова.

Снимка: btvnovinite.bg

Това е правилна стъпка и „всички асоциации в хранителната индустрия го подкрепиха“, заяви Вътев, но отбеляза, че в постановлението има някои недомислици като ограничението от 200 километра за район, от който супермаркетите да се зареждат с продукти от български производители, тъй като това няма как да проработи при преработвателите.

Това, че български продукти включват чужди съставки като пипера, не ги прави чуждо производство, категорична е Симеонова. „Какво се случва в момента? Ти продаваш (на супермаркетите) един продукт за 4-5 лева, а те го предлагат за 18“, заяви тя.

В много вериги има голям асортимент от български продукти, но те не искат да пренаредят своите щандове, особено в условията на пандемия, смята Вътев.

Голям проблем за производителите са сертификатите. Кирил Вътев отбеляза, че заради сертифицирането са му били направени 14 одита за доста кратък срок.