Големите хранителни магазини ще започнат задължително да предлагат местна продукция – даже, ако се наложи да бъдат накарани със закон да правят това. По този начин земеделският министър Десислава Танева коментира на брифинг в МС протестите на Сдружението за модерна търговия срещу проекта на правителството за осигуряване в търговските обекти на български продукти.

От бизнеса обявиха, че мярката би убила конкуренцията, би довела до компромис в качеството и т.н.

Десислава Танева нарече всичко това „манипулации“: „В тези условия на криза значи може пенсионер с 240 лв. пенсия да я дари за битка в тази криза, за да подкрепи крайно нуждаещ се, а не може търговския оператор с ен на брой обекти, генериращ такива доходи, да направи минималното усилие дребният производител да може да продава в обекта му в провинцията? Това е нон сенс, за всеки български държавник е унижение да коментира злоупотребата с мрежата, която са създали с годините“.

По думите ѝ вече се готви Постановление на Министерския съвет, а също и законодателна инициатива. Законът е такъв и регулациите са такива, каквито се приеме да бъдат, подчерта Танева.

За Великден и не само

Българските производители могат да осигурят всички продукти, които слагаме на великденската трапеза, подчерта Десислава Танева. Тя посочи, че са взети мерки и МВР ще допуска клиенти до фермите, в които се колят животни за агнешко месо. Целта – крайният потребител да има на трапезата си прясно българско месо.

ДФ „Земеделие“ е взел и решения за подкрепа на земеделските производители с 30 млн. лв., които ще бъдат раздадени като нисколихвени заеми. Удължава се и срокът за договорите за инвестиционна помощ в растенивъдството и животновъдството.

Танева призова земеделските производители да бъдат активни в комуникацията си с бюрата по труда, за да могат да съберат персонал за събирането на реколтата. Тя отбеляза, че става дума за работници с ниска квалификация, които бързо могат да бъдат обучени. Първото изпитание ще бъде розоберът през следващия месец.