Министерството на земеделието и големите хранителни вериги влязоха в задочен спор за цените и мястото, на което да се продават българските стоки.

Ако хипермаркетите бъдат принудени в извънредното положение да излагат повече регионална продукция, дефицитът и цените ще скочат, прогнозираха от асоциация Модерна търговия.
Земеделският министър Десислава Танева се възмути.

Министерството на земеделието поиска от големите  хранителни вериги да обособят  отделни щандове и да предоставят повече площ за местни български стоки.

Според искането продукцията на местните производители от Хасковско например трябва да се продава в  магазините на големите вериги там. Местата за продажба да бъдат обозначени така, че да е видно, че това е българска стока и от производителите не може да се изисква да продават на търговците на промоционални цени.

Веригите  реагираха с прогноза – изборът на потребителите ще бъде ограничен, цените ще скочат, а стоките ще намалеят. 

"В това положение, в тези условия на криза, значи един пенсионер  може да дари, а не може оператор да направи минимално усилие дребният производител да може да продава в обекта му в провинцията. Това е нонсенс, не подлежи на коментар, то е унижение да се коментира подобна злоупотреба с мрежата, която са си създали", каза земеделският министър.

По-късно представители на асоциацията се срещнаха с Танева, а утре предстои разговор и с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Инициатор на новия регламент са българските екопроизводители.

Според големите вериги и в момента в мрежата им се предлагат много български стоки.

Междувременно управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" разпредели по специална схема 5 млн. лв. в помощ на българските оранжерийни производители.