"Повишено внимание" при поставяне на ваксината на „АстраЗенека“ при жените под 60-годишна възраст означава, че трябва да се имат предвид реакциите и на собствения организъм.

Това коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, след като стана ясно, че е възможно да има връзка между образуването на съсиреци и ваксината.

"Трябва да са бдителни, да следят за болка, тежест. За реакции, които се свързват с нежелани такива, които в момента се определят като по-рискови като въпросната тромбоза. Това може да са дори умора и главоболие, т.е. да се докладва всяка промяна след имунизирането“, обясни Сербезова.

Тя уточни, че особено трябва да внимават жени, които пушат и са имали предишни събития, свързани с тромбоза.

Проф. Сербезова добави, че е възможно това да се включи като риск в листовката.

„Един от комитетите към ЕМА се очаква да даде повече информация за рисковите фактори“, добави тя.

Според Сербезова е много важно да има координация между институциите и информираност на хората за имунизацията.

Тя добави, че ние като страна в ЕС най-малко даваме и информация за нежеланите реакции, затова някои страни като Великобритания и Германия имат препоръки, различни от нашите за ваксината на „АстраЗенека“.

Там ваксината се поставя с повишено внимание на жени под 30-годишна възраст.

Проф. Сербезова коментира и недостига на лекарства. Тя заяви, че в момента не се наблюдава подобен, освен че има липса на едро на конкретен препарат от перорални антикоагуланти.

Но той може да е заменен с друга марка от лекарствата за разреждане на кръвта, има продукт, с който да се замести, каза още тя.

След като съдът я оправда по обвинението за всяване на паника, Сербезова нарече случая ограничаване на основни права – „право на информация, и то чувствителна, свързана със здравето.“

"Според някои международни конвенции е допустимо с цел да се привлече внимание към дадена важна тема да се изкаже такова подозрение, дори да се преувеличи. Аз в случая не го направих, а само казах свои предположения, че ще има липса на лекарства. Радвам се, че днес се обръща повече внимание на тази тема", добави Сербезова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!