Ваксината срещу коронавирус на „АстраЗенека“ ще се прилага у нас „с повишено внимание“ при жените под 60-годишна възраст, тъй като при тях по-често са се появявали тромбози при прилагането на препарата. Това е решението на българските здравни власти, след като Европейската агенция по лекарствата обяви, че има вероятна връзка между ваксината и нежеланите лекарствени реакции.

Желаещите да се ваксинират с този препарат ще бъдат подробно разпитвани дали употребяват хормонални контрацептиви, дали са пушачи и дали са хипертоници, а ще се следят внимателно и пациентките с наднормено тегло. Всички те ще се проследяват в рамките на 2 седмици, обясни д-р Мария Попова от ИАЛ.

У нас към момента от 230 000 поставени дози няма докладван случай на тромбоцитопения и кървене.

Комитетът по лекарствена безопасност на ЕМА потвърди положителното отношение между полза и риск от ваксината, подчерта директорът на изпълнителната агенция Богдан Кирилов. Той посочи, че продължава събирането на информация във връзка с нежеланите лекарствени реакции, а ще има и допълнителни препоръки на национално равнище.

Затова и втората доза „АстраЗенека“ у нас ще започне да се прилага максимално късно – до 84-ти ден след първата, т.е. към началото на май, а не в средата на април за първите ваксинирани. На този етап не се обмисля смесване на видовете ваксини по примера на Германия, не е коментирано и спиране на прилагането на препарата при пациенти под 30-годишна възраст.

В същото време към момента данните от 25 млн. поставени дози в ЕС и Великобритания са за 62 и 24 случая от двата вида нежелани лекарствени реакции, като те винаги са били след първа доза, стана ясно от думите на д-р Попова на импровизирания брифинг.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!