Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) представи заключението си, че съществува възможна връзка между образуването на съсиреци и ваксината срещу коронавируса на "АстраЗенека".

Подобни случаи са много редки, се отбелязва в становището. Уточнява се, че тромбози може да се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината и това следва да бъде взето под внимание от лекарите и от хората, които желаят да се имунизират. Засега ЕМА не може да определи кои са причините, които водят до тромбозите.

Досега повечето от съобщените случаи са настъпили при жени под 60-годишна възраст в рамките на две седмици след ваксинацията. Въз основа на наличните в момента доказателства специфични рискови фактори не са потвърдени, посочват от ЕМА.

Агенцията призовава хората, които имат съмнения за нежелани последици от ваксината, незабавно да се обърнат към лекар. Потвърждава се, че ваксината може да предизвика артериална тромбоза и инсулт. Оценката се основава на разглеждането на 62 случая, от които 18 са завършили със смърт.

От ЕМА информират какви са симптомите при случаите на необичайни кръвни съсиреци с ниски тромбоцити, за да може да се получи своевременно медицинско лечение и да се избегнат усложнения. Трябва да се потърси спешна помощ, ако имате някои от тези симптоми:

  • задух
  • болка в гърдите
  • подуване на краката
  • постоянна коремна болка
  • неврологични симптоми, като тежко и продължително главоболие или замъглено зрение
  • малки кръвни петна под кожата извън мястото на ваксинация

По-рано ЕМА заяви, че ваксината е безопасна. Днес агенцията повтаря мнението, че ползите от препарата са повече от вредите: "COVID-19 е свързан с риск от хоспитализация и смърт. Съобщаваната комбинация от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е много рядка и общите ползи от ваксината за предотвратяване на COVID-19 надвишават рисковете от странични ефекти."

В днешното становище се допълва, че при тромбози трябва да се действа бързо. Според ЕМА е възможно причината за образуването на съсиреци да се дължи на имунна реакция към ваксината. От агенцията са поискали нови проучвания, за да предостави повече информация и да предприеме всички необходими допълнителни действия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!