Лятото ще продължи почти до края на септември. Това заяви в „Тази сутрин“ климатологът и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции - проф. Георги Рачев. По думите му температурите се запазват високи, въпреки че наближава есенното равноденствие. 

Проф. Рачев уточни, че захлаждане се очаква около 19 септември, но температурите ще останат високи за сезона. Той допълни, че през следващите две седмици не се очакват сериозни валежи.„В момента сме 3-4 градуса над нормата. Такива температури и толкова продължителни – рядко се случват“, каза още той. 

Снимка: btvnovinite.bg

Климатологът беше категоричен, обаче, че трудно ще се сбъднат очакванията за късен летен сезон през октомври. 

„Октомври на почивка могат да ходят хора, за които слънчевото и горещо време е противопоказно. Нашенците продължават да чакат с часове на опашка, за да отидат в Гърция. Тестът за COVID се превърна в новата виза“, коментира проф. Рачев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Климатологът посочи, че от юли месец страната ни е разделена на две – Източна България, където вали под нормалното и Западна България, където те са в норма. 

„Перничани ги изкъпахме, ще имат вода не само през цялата зима, но и през пролетта. По поречнието на река Камчия, където са основните язовири за Черноморието – има суша. Добре, че 70% от големите хотели бяха затворени, защото щеше да се стигне до безводие“, поясни проф. Рачев и допълни, че спешно трябва да се вземат мерки, за да не се стигне до водна криза.

Снимка: btvnovinite.bg

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!