Проф. Пламен Панайотов от болница "Света Марина" – кардиохирург, е лекар на годината. За наградата, връчена му от БЛС, той обясни, че емоцията е била по-силна, отколкото очаквал.

"Признанието е за цялостната работа", посочи той в предаването "Тази сутрин" по bTV.  

Зад гърба му има повече от 30 години практика, от тях 25 са в кардиохирургията. 

"Хирургията носи удовлетворение, но разочарованията и трудностите не са никак малко", каза лекарят.  

Работил е в Кувейт, но се връща в България. "Работейки в чужбина, винаги оставаш на втори план. Няма нищо по-хубаво от това да се върнеш на мястото, където си роден, в държавата, където са твоите близки и приятелите", обясни проф. Пламен Панайотов.  

За протестите на медицинските сестри, той отбеляза, че те имат много искания, които са основателни. "Има още много какво да се желае, за да останат хората и да бъдат мотивирани, както лекарите, така и медицинските сестри. По-добре да останат да работят в България, където да са пълноценни, а не да бъдат гледачи на възрастни хора в чужбина", коментира професорът. 

"Апокалиптични прогнози са се правили винаги. Смятам, че се вземат мерки, но проблемите в здравеопазването трябва да се решават комплексно", е мнението на лекарят на годината. 

Според него кардиохирургията в България е на добро европейско ниво. Работи се изключително сериозно, категоричен беше проф. Пламен Панайотов.