Скептицизмът на българите към ваксините срещу COVID-19 ще бъде пречка пред масовата имунизация и постигането на колективен имунитет. Това заяви в „Тази сутрин“ председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков. 

По думите му недоверието в препаратите у нас е над 70%. Според него хората имат достъп до информация, но трудно я интерпретират. 

„Хората имат нужда от по-сериозна разяснителна кампания. Трябва да спрат да се доверяват на съмнителни източници, защото и у нас се появиха фалшиви съобщения за трагедии, свързани с ваксини, които бяха опровергани в рамките на един ден. Няма алтернатива на ваксинацията“, заяви проф. Момеков. 

Според него опитът показва, че ваксините имат способността да намалят разпространението на инфекцията. Той допълни, че вече е минало достатъчно време и са натрупани научни данни за препаратите. 

„Културистите си слагат хормони за животни, но се страхуват от ваксината, това е абсурдно. Зад тези ваксини стоят най-големите фармацевтични компании и най-добрите учени в света“, допълни експертът. 

Проф. Момеков заяви, че не е коректно да се сравняват различните ваксини на база на резултатите от фаза три. Той уточни, че над 70 хил. души са участвали в клиничните изпитания на одобрените ваксини, като от тях няма нито един загинал или хоспитализиран. 

„190 млн. дози са сложени вече в световен мащаб. Хората ще започнат да се успокояват, че ползите от ваксините са по-големи“, посочи той. 

318 ваксинационни пункта в страната ще участват в масовата ваксинация срещу COVID-19. Паралелно имунизации ще се осъществяват и от личните лекари, по предварително изготвен списък. Масовата ваксинация се очаква да започне през март. 

Експертът коментира, че не очаква логистични проблеми по време на процеса, защото страната ни е сравнително малка. Той добави, че вече се е ваксинирал.