Специален съдия ще разследва главния прокурор. Това обяви премиера Кирил Петков. Той трябва да бъде избран измежду съдии с опит в наказателни дела. Специалният съдия обаче също трябва да подлежи на контрол и да няма мандат за работата си. За въвеждането на такава длъжност в съдебната система, разследващият съдия трябва да бъде преназначен като прокурор. Това се налага, за да може да влезе в конституционната роля на разследващ магистрат.

Според специалиста по конституционно право проф. Пламен Киров около това предложение има доста неизвестни, но вече сме поели ангажимент пред нашите европейски партньори в Плана за възстановяване и трябва да го изпълним.

„Нямаме законопроект, върху който да разсъждаваме, а само идея“, отбеляза Киров в „Тази сутрин“.

Конституционалистът отбеляза, че няма яснота как ще се избират тези съдии, които ще трябва да стават прокурори и тази „метаморфоза е основен проблем“.

Според него управляващите ще се сблъскат с две решения на Конституционния съд за такива специализирани органи.

Прокурорската колегия ще избира този съдия, който ще се превръща в прокурор, отбеляза юристът.

„Колко независим ще е този съдия, който ще става прокурор, разследващ главния прокурор – т.е. по отношение на личността на обвинител номер едно?“, попита конституционалистът и отбеляза, че има опасност, „когато създавате такива специализирани органи адхок се поставя въпросът дали той няма да действа интуито персона, тоест с оглед на личността на главния прокурор, който ще бъде разследван“.

„Забележете, че по всеки подаден сигнал срещу главния прокурор за извършено престъпление ще трябва да бъде избиран един съдия, който ще става прокурор. Тоест, ако има 40 сигнала ще трябват 40 съдии да станат независими прокурори да разследват“, посочи Киров.

Също така, за да се създава такава специализирана институция, то по закон трябва да разследва някой с имунитет, а главният прокурор не е такъв служител.

Управляващите ще се опитат да прокарат тази промяна в Закона за съдебната власт, но не вероятно това няма да може да стане без изменение на Конституцията, прогнозира Киров.

Юристът коментира и казуса с шефът на НСО и искането за неговото отстраняване. Според него по закон прокуратурата може да изисква записи при разследване, независимо откъде са тези видеа.

„Вижте, струва ми се, че в случая се реагира доста, да кажа, нервно и безсмислено. Едва ли не е посегателство върху институцията. Прокуратурата може да изискват всякакви доказателства, сведения, факти и така нататък и не може да бъде отказано предоставянето на информация на прокуратурата, когато става въпрос за разследване“, казва Киров.

Вижте повече във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!