Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви пред журналисти, че се е запознала със становището на главния прокурор Иван Гешев, изпратено до Висшия съдебен съвет (ВСС). То е било качено в материалите за днешното заседание още в петък.

„Що се отнася до това дали изпълнителната власт се опитва да овладее прокуратурата, това е абсолютно невярно твърдение и нов опит да се измести фокуса на дискусията“, заяви Надежда Йорданова във връзка с твърдението на Гешев, че искат да го сменят, за да овладеят прокуратурата.

ВСС днес решава дали да освободи предсрочно Иван Гешев от поста главен прокурор.

"Видно е, че министърът на правосъдието има конституционно правомощие да иска прекратяване на мандата на главния прокурор. Много ясно Конституционният съд е обосновал това правомощие, а именно от гледна точка на взаимодействие между държавните власти“, каза още правосъдният министър.

Що се отнася до избора на следващия главен прокурор по думите ѝ процедурата е много ясна и тя е установена в Конституцията. В тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира главен прокурор, а напротив.

Според правосъдния министър настоящият състав на ВСС все повече показва неспособност да се отнесе отговорно към своите правомощия.

"Този факт обаче не може да ме откаже и аз да приема усещане за предрешеност на която и да е процедура. Изпълнявам своите правомощия и нека пленумът на ВСС да понесе своята отговорност как изпълнява своите“, каза Надежда Йорданова.