„Това, което се случва, е координирана атака срещу съдебната власт и в частност прокуратурата, не само от изпълнителната власт. Това си е нападение срещу държавността“, каза главният прокурор Иван Гешев пред медиите във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Пленумът на ВСС днес се очаква да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Той нарече искането на правосъдния министър „механичен сбор от нейни свободни съждения“.

„От друга страна, това са неверни политически твърдения, а от трета - са свободни цитати от различни норми. Държа да отбележа, че между трите няма никаква връзка, а трите заедно нямат никаква връзка и с Конституцията, и законите в страната“, каза още Иван Гешев.

„Като го чета, причиних си го два пъти, оставам с впечатлението, че за съжаление може би не е писано от юристи“, коментира още главният прокурор. 

„Виждам смесване правомощията на следовател, прокурор, ръководител на Специализираната прокуратура, заместник главен прокурор и главен прокурор помежду им“, посочи той.

„Оставам с впечатление, че някой разбира върховенството на правото, което е политическа платформа на г-жа Йорданова, като нещо, което е било на лице по време на другарите Живков и Брежнев, а не по начина по който функционира ЕС. Ако това е върховенство на правото, оставам с впечатление, че преди 89 година сме живели в перфектна демокрация", каза още Иван Гешев.

„В момента, ако видите социологическите проучвания, тази така наречена съдебна реформа интересува между 4% и 7% от българските граждани. Знаете какво интересува българските граждани – цените на тока на газта, цените в магазините и какво ли още не и не виждам никаква даже и политическа логика в това искане“, каза още Иван Гешев. 

„Единствената обяснение, което имам лично за себе си, това е овладяване на прокуратурата за използването и за нелегитимни политически цели“, отбеляза той.