„Мачът с изборите в САЩ още не е свирен. Нито един електорален глас още не е постъпил. В три щата имаме автоматично преброяване заради малката разлика“, заяви проф. Йонко Мермерски в „Тази сутрин“.

Анализаторът все пак отбеляза, че в момента „текат продълженията на мача“ и „ако не се случи чудо, като голът на Емил Костадинов“, който ни класира за Световното първенство в САЩ, Джо Байдън ще бъде новият американски президент.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента има голямо нажежаване на обстановката в САЩ. Никоя от двете страни не иска да подаде ръка. Ако искат Тръмп да се предаде, реториката трябва да е по-дружелюбна. Същото важи и за Тръмп“, заяви Мермерски, който не оптимист за обединението на американското общество.

„Мисля, че медиите в САЩ не играят добра роля в тази обстановка. Точно оттам идва цялото объркване. Според мен с една идея по-бавно темпо трябваше тези неща да се свършат, защото Тръмп още не се е признал за загубил. Няма диалог между двете кампании, а оттам всичко трябва да тръгне“, допълни изследователят.

Той отбеляза, че в момента няма официални резултати, а средствата за масова информация са обявили Байдън за победител.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него Камала Харис ще е „много по-енергична и дейна, ще играе много по-голяма роля от предишните вицепрезиденти“ предвид напредналата възраст на Джо Байдън.

Този мандат за нея може да е трамплин за следващите избори за президент на САЩ, където да се кандидатира, но все още има 4 години и много неизвестни до следващия вот.

„Не очаквам резки промени в политиката на САЩ за България“, заяви Мермерски, който отбеляза, че много малко се коментира, че републиканците доминират в Сената на САЩ, което също е има отражението върху външната политика.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!