Джо Байдън и Камала Харис представиха нова платформа, в която очертават своите приоритети и какво предстои след изборите в Съединените щати. На тях те станаха новоизбраните президент и вицепрезидент.

Коронавирусът, расовото равенство, икономическото възстановяване и климатичните промени са четирите основни теми, върху които демократите обещават, че ще започнат да работят от първия ден в Белия дом.

Байдън ще настоява за задължителното носене на маски, когато американците са извън домакинствата. Неговата администрация ще инвестира и в създаването на модерна инфраструктура, която да създаде работни места, но и да е съобразена с екологичните изисквания.

„Климатичните промени и глобалното затопляне са екзистенциални заплахи за човечеството. Имаме морално задължение да се справим с тях. Всички водещи учени по света казват, че нямаме много време“, заяви Байдън.

След тригодишно забавяне обаче в началото на ноември САЩ официално излязоха от Парижкото споразумение за климата. Това беше едно от предизборните обещания на Доналд Тръмп по време на неговата кампания през 2016 г.

Преди това да се случи обаче трябва да премине периодът на предаване на властта. Той е необходим, за да се гарантира успешното поемане на управлението от новата администрация.

Междувременно Байдън и Харис ще планират и подготвят въвеждането на политиките и структурирането на екипите си.

Ако всичко върви по план, Байдън ще положи клетва на 20 януари 2021 г.

Все още не е ясно обаче дали президентът Доналд Тръмп няма да създаде спънки на демократите или ще работи с екипа на Байдън за плавния преход във властта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!