Америка реши! Джо Байдън ще е 46-ят президент на Съединените американски щати. Американските медии съобщават, че демократът печели оспорвания президентски вот и победи Доналд Тръмп в битката за Белия дом. 

След дни на очакване на последните резултати, гласоподавателите в последните ключови щати решиха - Джо Байдън влиза в Овалния кабинет. 

След няколко дни чакане и броене на гласовете, „Асошейтед прес“ съобщи, че кандидатът на демократите печели 284 електорални гласа. Демократът води и в популярния вот със 73 милиона гласа.

Още снощи Байдън каза, че ще спечели тези избори, но призова към търпение и говори за предизвикателствата, пред които са изправени САЩ.

Доналд Тръмп обаче обяви, че това не е краят и се закани да води тежки съдебни битки.

Пътят на Джоузеф Робинет Байдън – младши започва от градчето Скрантън, Пенсилвания. Роден на 20 ноември 1942 г., той е най-голямото дете в семейство на католици от средната американска класа.

Снимка: btvnovinite.bg

Историк, политолог и доктор по право от Сиракузкия университет, политическата му кариера започва преди близо половин век – от улиците на Уилмингтън, щата Делауеър.

През 1972 г., само на 29, Байдън става един от най-младите представители в горната камара на американския Конгрес. 

Успехът му обаче е помрачен от семейна трагедия – в автомобилна катастрофа загиват жена му Нийла и едногодишната им дъщеря. Байдън полага клетва като сенатор в болничната стая на синовете му, които също са ранени при инцидента.

След смъртта на съпругата му, сенаторът решава да пътува с влак всеки ден до Вашингтон и обратно, за бъде близо до децата си. И така - цели 36 години.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тогава работех сутрешни смени и го виждах всяка сутрин и вечер. Мисля, че докато беше сенатор даже нямаше жилище във Вашингтон“, казва Ник Уилямс, служител в ж.п. гарата на Уилмингтън.

Байдън получава прякора "Амтрак Джо", а гарата в Уилмингтън, както и училището по политика към Университета на Делауеър носят неговото име.

Преди 33 години, женен за втората си съпруга - Джил, сенатор Байдън протяга ръка към политическия връх и се кандидатира за президентския пост. Но амбицията му  е помрачена след поредица от скандали и обвинение в плагиатство.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще има и други кандидат-президентски кампании и аз ще бъда там – най-отпред! Ще бъда там!“, заявява тогава демократът.

Байдън е там и през 2007 г., когато отново влиза в битката за Белия дом. След неуспех на първичните избори се оттегля, но младият сенатор от Чикаго Барак Обама го кани да се включи в екипа му. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Позволете до ви представя следващият президент... следващият вицепрезидент на Съединените щати – Джо Байдън!“, казва тогава Барак Обама.

Снимка: btvnovinite.bg

Този неволен лапсус се оказа исторически верен. След два вицепрезидентски мандата, Джо Байдън печели достатъчно гласове, за да бъде следващия президент на страната. А хората в Уилмингтън не очакват промяна в поведението му.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не съм го виждам в последната година, но преди това идваше доста редовно... Идва тук за сандвича с телешко и сирене. Любим му е“, казва готвачът в местно заведение Дейв.

Следващият американски президент предпочита сандвича си с повече месо, сладки чушки и лук.