Няколко са причините България да се качи на челните позиции по смъртност от COVID-19 в ЕС. Това каза в „Тази сутрин“ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

Тя обясни, че за негативната статистика е повлияла теорията, че няма вирус и маски не са необходими. Според нея завръщането на учениците в клас е много рисковано. 

„Който си учи – ще си учи и онлайн. Това няма да доведе до повишаване на успеваемостта. И както по време на грипна епидемия спирахме учениците, така трябва да го използваме и сега това спиране“, обясни проф. Христова. 

По думите ѝ ще бъде много трудно да се създадат „чисти“ от коронавирус болници, защото може заразен пациент да позитивира в последствие.

„Няма вариант да се предвиди кой с кого е бил контактен. Към момента много от отделенията имат стаи за COVID болни. Има и преходни такива, където пациент да изчака, докато е ясно какво е неговото състояние“, допълни зам.-директорът на НЦЗПБ. 

Проф. Христова заяви, че освен задължителните мерки, хората трябва да са отговорни и ако проявят симптоми, веднага да се самоизолират и да потърсят лекарска помощ. 

„Такова е разпространението на COVID-19, че останалите вируси имат много малък дял. Когато не се чувствате добре, шансът да бъде коронавирус е много голям. При такъв шанс вие сте длъжни да мислите и за останалите хора“, обясни още експертът.

По думите й влизаме в сезона на грипа и той няма да ни подмине.

„Ще върлуват и двете инфекции. Голямата надежда е грипът да има по-малко случаи тази година, защото мерките, които се взимат за коронавируса, ще помогнат и за грипа“, обясни проф. Христова.

Тя не изключи възможността пациент да се зарази едновременно с грип и COVID-19.

Ще станат ли бързите антигенни тестове еквиваленти на PCR-ите - вижте във видеото! 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!