От днес обучението у дома свършва за голяма част от гимназистите и те се връщат в училищата. Всички ученици от V до XII клас трябва да носят предпазни маски не само в междучасията, но и в часовете.

Директорката на 52 СУ „Цанков Церовски“ в София – Маргарита Димитрова, обясни, че от днешния ден зависи как ще се процедира с учениците, които отказват да носят маски в часовете.

„Смятам, че семействата са запознати с тази заповед и ученици, които не искат да я спазват, ще останат отново в електронна среда. Това ще го установим днес според броя на отсъстващите петокласници. Аз съм преподавател в прогимназиален етап, бях винаги с маска и се разболях, не само аз – осем колеги от училището бяхме с положителни проби“, каза още Димитрова.

В различните области ситуацията е различна. Онлайн обучението продължава до края на месеца в 20 гимназии в Хасковско и за учениците от VI до XII клас в Бургас.

От днес почти всички деца във Враца и Монтана се връщат в клас. Така е и в Стара Загора – там само едно училище ще бъде дистанционно. 

В Пловдив са на специални графици, така че да не се събират повече от половината ученици. Там вече има онлайн петиция против присъственото обучение. На много места родители обявиха, че няма да пускат децата си в клас присъствено. 

Към присъствени занятия се връщат и част от студентите. Тези, които учат в Техническия университет в София, излязоха с протестна петиция срещу хибридната форма на обучение по време на пандемията. 

Студентите са притеснени, че трябва да присъстват на всички лабораторни упражнения на фона на растящите случаи на COVID-19 у нас.

Над 1500 вече са подкрепили петицията. Учащите искат да се даде възможност факултетите, заедно със студентите, да изберат формата на обучение. Очаква се отговорът на ръководството на университета.