„Бедствено положение“ за туризма имахме на 8 декември, може да го наречем и „градушка“ в туризма. Това коментира в студиото на „Тази сутрин“ проф. Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма.

"Трябва да се подпомогнат хората, които бяха ударени. Банско трябва да получи 1 млн. лв. обезщетение незабавно с извънредна комисия на МС. Ако за Нова година се затвори всичко, 35 милиона лева ще е щетата за хотелите без ресторантската част. Ние миналата година имахме 903 хиляди нощувки - 606 хиляди българи са ползвали хотелска база“, добави Драганов.

Сега хотелите работят и не всички се справят с румсервиз, защото това по категоризация е част от 4 и 5-звездните хотели, обясни още той.

Проф. Драганов добави, че Банско е загубил 10 хиляди студенти тази година, именно толкова са празнували в курорта за 2019 г.

„Ако се отвори на 21 декември – това ще ни удовлетвори, дори и без чужденците. Има други мерки, които ще обезщетят и ще покрият частично, и може да бъде преодоляно това бедствие. В деня на обявяване на заповедта за затваряне имаше около 5228 налични места в хотелите – около 3200 са били резервирани за Коледа и Нова година“, обясни проф. Драганов.

„Има мерки за екскурзоводите, ски учителите, аниматорите – там се прави един алианс, който да бъде подпомогнат с едни 3 милиона, които се намират в Министерството на икономиката, за да могат самоосигуряващите се да си помогнат. Има 50 милиона за туроператори и агенции. До 800 000 лева могат да вземат големите туроператорски фирми“, каза още експертът.

Туризмът е готов за зимния сезон, ако му се даде зелена светлина, добави той.

Вижте целия разговор във видеото.