"Не бих казала, че по празниците сме внимавали какво точно сме сложили на трапезата. Ние имаме национален традиционен модел на хранене по време на Бъдни вечер, Коледа, Нова година и Васильовден. Не можем да се ограничаваме".
Това коментира в „Тази сутрин“ диетологът проф. Донка Байкова.
„Колкото и да внимаваме, има неща, които не могат да бъдат направени диетично – баклава, баница с късмети, тиквеник“, посочи тя.
По думите й тогава са важни порциите и тяхната големина.
„Трябва да сервираме и отсервираме през горе-долу един час различните блюда от многостепенното си празнично меню“, посъветва проф. Байкова.
Последните мастни капчици в клетките са първите, които организмът би жертвал и би стопил, отбеляза диетологът за натрупаните по време на празниците килограми.
"Ако приложим малко повече мотивация, много бързо ще ги свалим", заяви проф. Байкова.
Според нея трябва да променим модела на хранене, но не веднага, защото това би било стрес за организма. Тя посъветва първо да се изключат алкохолните напитки и тези, които съдържат кофеин, защото те причиняват подкиселяване на вътрешната среда.
„Махаме месото и минаваме към растителни белтъчни храни като бобови, нахут или пълнозърнести като ориз със зеленчуци“, добави диетологът.
Проф. Байкова припомни, че добри резултати дава и моно диетата.
„Един ден протеини, които обичаме – яйца или риба, или млечен продукт. Вторият ден – леща или нахут, и третият ден – плодове и зеленчуци“, уточни диетологът.
"Нека плодовете и зеленчуците бъдат сурови, но не като сокове, а като смутита, за да има целулоза и детокс", каза тя.
В добавка Байкова посъветва сутрин да се пият две чаши топла вода със сода бикарбонат.