"Българската прокуратура отдавна е сезирана по темата и отдавна е в контакт с испанските власти по скандала за "Барселонагейт". От онзи ден има едни движения в публичното пространство, които са интересни от гледна точка на анализ", отбеляза политическият психолог проф. Антоанета Христова в „Тази сутрин“.

Тя коментира испанското разследване за „Барселонагейт“ и информацията, че снимки на Бойко Борисов присъстват в доклад, предаден на МВР. Според нея фокусът около Барселона е изкуствен.

„В момента има очевидни проблеми с повишаването на цените. Очевидно е, че в края на тази седмица са обявени протести. Очевидно е, че правителството има нужда от кризисен пиар“, смята тя.  

Според политолога проф. Мария Пиргова това е безсилие на Европа, защото става дума за явно пране на пари, а институциите се оказват безсилни.

„В основата на това безсилие е българската прокуратура и това не е претоплена манджа, но това са проблеми, които са нерешими“, посочи тя.

Според нея трябва да се раздвижи законът за съдебната система.

„Нещата вече са извън правото, говорим за нарастване на цени, че трябва да прикрием някак си това, че ще има протести. Проблемите не са толкова сведени към някакъв казус“, отбеляза още проф. Пиргова.

Информацията е предоставена на българската прокуратура отдавна, коментира от своя страна политологът Георги Киряков.

„Предоставяйки тази информация и на друга институция, подклаждат вече доста сериозната битка между МВР и главния прокурор. Силата на институциите е в прокуратурата, в МВР, в Министерския съвет и Народното събрание. Ако няма мотивация от вътре, ще сме свидетели на това, което се случва сега – битки за надмощие, за преразпределение и някакви хора, които наблюдават от страни и се чудят как да си платят сметките“, коментира още Киряков.