Светът се умори от ограниченията. Свободата е нещо много свято и ценно. Хората винаги ще бранят свободата си, въпросът е винаги да бъдем и добре информирани, за да знаем как да се грижим за себе си.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова по повод протестите в Китай заради нови COVID ограничения.

Тя заяви, че се надява подобна пандемия да не се повтори и допълни, че светът ще бъде по-подготвен за такива следващи изненади.

„Това, което в момента се разпространява в света, са подвариантите на „Омикрон“. BA.5 е доминиращият в Европа. Всичко, което ни поднася SARS-COV2, трябва да се следи в световен мащаб, за да знаем има ли нови мутации и трябва ли да очакваме нови изненади“, обясни вирусологът.

По думите ѝ COVID вариантът „Омикрон“ не трябва да бъде подценяван.

„Три години след появата на този вирус, при наличието на толкова много видове ваксини, с толкова много ваксинирани хора, с толкова много хора, които са боледували светът категорично не е същият. Това, което е по-важно за мен, е че се надявам правителствата, институциите, учените да са направили своите изводи“, каза още проф. Александрова.