Десетки милиони са задълженията на българските застрахователи заради щети, извършени от автомобили с техни полици в чужбина, като проблемите по линия на т.нар „Зелена карта” може да ни оставят извън Шенген. За това предупреди в студиото на „Тази сутрин” адв. Венелин Урдев, експерт по застрахователно право.

„Обезщетенията в чужбина са много по-големи, има несъответствие между обезщетенията и премиите, които се събират”, посочи той. Тезата на бранша е, че става дума за схеми за източване на застрахователните компании и поради това голям процент от претенциите не се удовлетворяват.

Според Урдев, обаче, това крие рискове: „Може да попречи на влизането в Шенген – ако не си изплатим задълженията по застраховките, представете си да ни изключат от системата „Зелена” карта, това означава на всяка граница да си плащате застраховка”.

По думите му „недобрите практики, които не се приемат на Запад” трябва да бъдат прекратени.

Експертът изрази мнение, че държавата няма да допусне нов фалит на застраховател, но отбеляза, че все още няма ясен механизъм, по който пострадалите от коли, застраховани в „Олимпик” могат да си търсят правата.