Средно 21% от учителите са изявили желание да се ваксинират. В системата има около 90 хиляди педагогически специалисти. От МОН смятат, че след начало на имунизацията бройката на желаещите ще се увеличи.

Някои педагози обаче се притесняват да се ваксинират.

След тежък COVID с усложнения учителката Златка Господинова се връща в клас. Допуска, че се е заразила на работа - в училището в село Бояджик.

Снимка: bTV

Въпреки това отказала ваксина, защото има опасения за безопасността й.

Снимка: bTV

"Няма да се ваксинирам, защото смятам, че не са проучени достатъчно, няма резултати", казва Златка Господинова, начален учител.

С резерви приемат кампанията всички 24 души, които работят в училището. Желаещи да се ваксинират на този етап няма, твърди директорката. Тя също е извън списъка.

„Боледувах и мисля, че имам вече изградени антитела. Някои от колегите казаха, че на по-късен етап ще бъдат ваксинирани, други са изкарали вече вируса, а трети просто се чудят и прецениха да не участват", обясни Ирина Станчева, директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Бояджик.

Учителката Татяна Георгиева не е боледувала, но избира риска от зараза пред ваксината.

Снимка: bTV

"Аз съм млад човек. Ако се заразя, се надявам да изкарам болестта по-леко. Неизвестните са твърде много на този етап за мен, така че ще изчакам", заяви Татяна Георгиева, начален учител.

Снимка: bTV

В училището подкрепят инициативата на министерството за масово тестване на учителите.

"Това е едно добро решение, защото ние не сме на първа линия, но въпреки това сме в контакт постоянно с деца, с родители и е хубаво да има едно такова тестване", обясни Татяна Георгиева, начален учител.

За целия период на пандемията от 120 ученици в училището няма нито едно заразено дете.