Шанс за нов живот на паметника на Бузлуджа дават реставратори, които спасяват мозайките му отвътре и отвън. Проектът е финансиран с 60 000 долара от американската фондация Getty.

Паметникът съществува в добър вид едва 8 г., а след 1989 г. е оставен на разруха. Архитект Дора Иванова и екипът й вече приключват проекта по спасяване на мозайките на чинията на "Бузлужда", с които са декорирани стените. 

"Това са аварийни мерки за опазване на съществуващите мозайки. Те са най-уязвимият и застрашен елемент", разказа тя.

"Благодарение на финансиране от фондацията и подкрепата на областната управа на Стара Загора успяхме да свършим много - да съберем всички изпопадали камъчета в над 150 контейнера и да почистим всички основните помещения на сградата, които не бяха чистени никога", допълни Иванова.

Дейностите по спасяването започват на 1 август. Арх. Иванова работи заедно с екип от реставратори от четири държави и доброволци. 

В момента мозайките са защитени с непромокаеми платна и 48 масивни дървени подпори.

Процесът на консервация се случва, като всяко едно отделящо се камъче се залепва за стената. Използват се специални лепила и висококачествени акрилни смоли. На много места мазилката е отделена от стената. За да не рухне, се бородира със здрава мазилка по краищата. 

В рамките на проекта са обработени и стабилизирани всички мозайки и от външния кръг на "Бузлуджа".

Изготвя се стратегия за бъдеща функция и начини за ползване на паметника.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!