Ако не сте били в планината и по билата на Стара планина през зимата, а и не само, тогава никога няма да разберете, че това е „трудна“ планина. Във всякакъв смисъл.

Климатичните условия са тежки. Може само да гадаем как там се е извършвала работата по издигането на „Дом паметник на БКП“ или паметникът на връх Бузлуджа.

Изграждането на подобен монумент не е следвал никаква икономическа логика. Всичко е било подчинено на идеологията и надпреварата на партийната върхушка да засвидетелства своята преданост.

Няма спор, че паметникът няма аналог. Проблемът е, че това не е просто конструкция, а експозиция – дали под формата на мозайки, или пък като обект, в който да се проследи историята на комунистическото движение у нас и увековечаване на неговите идеолози и постиженията на България по време на режима.

Монументът е солидно изграден. Възстановяването му като музей е трудна задача, която не е ясно как ще намери финансиране. През годините се води периодичен дебат, какво да се прави. Добре е изображенията да бъдат консервирани.

Как да стане това? – Въпрос, на който само специалистите могат да отговорят.

Вижте още във видеото и галерията на фоторепортера ни Ладислав Цветков. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!