Приключи реставрацията на големия бронзов лъв от Паметника на свободата на старопланинския връх Шипка. Оказа се, че фигурата не е от бронз, а от месинг, от гилзи на куршуми.

Ремонтът приключи предсрочно. Не е похарчена и цялата сума от 111 000 лева, събрана от дарителска кампания за реставрацията на фигурата.

Снимка: btvnovinite.bg

Комисия оцени качеството на ремонтните дейности. Остава финалното плащане, за да се приключи работата по лъва.

„Общото състояние на фигурата е много по-добро от това, което ние сме предполагали. Това значително ускори работата. Общата сума, която беше използвана за извършване на операцията, е около 55 000 лв.”, обясни Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка”.

Утре на историческия връх ще бъде отбелязана 142-ата годишнина от боевете за Шипченския проход. На честванията ще присъства и президентът Румен Радев.

А кой е човекът, сглобил фигурата?

Името му е Христо Христов Гъдев. Той е участник във две войни - Междусъюзническата и Първата световна. Космополитна личност - изградил с две ръце първия ВЕЦ в родния град Шипка, осъществил първите прожекции на нямо кино в местното читалище. Участвал в сглобяването и поставянето на статуята на лъва на Паметника на свободата на Шипка.

Снимка: btvnovinite.bg

За него разказва синът му - Христо Гъдев-младши. Показва снимка с баща си и брат си на паметника от 1932 г.

Христо Христов Гъдев бил прочут занаятчия - майстор ножар. В Балкана снага издигал вече Паметникът на свободата и някой трябвало да постави голямата фигура на лъва. За тази задача избрали 35-годишният тогава Христо Гъдев с неговите работници - десетина души.

Снимка: btvnovinite.bg

Задачата не била никак лека. Статуята тежала 12 тона, а трябвало да е стабилна. Монтажът на лъва е продължил около един месец, разказва синът на Христо Гъдев.

Снимка: btvnovinite.bg

Че майсторът е знаел защо дава гаранция "до живот" говори фактът, че 100 години по-късно. При отварянето на фигурата на лъва металната конструкция вътре в нея е здрава и непокътната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!