Приключва реставрацията на голямата скулптура на лъва от паметника на връх Шипка. Тя не беше отваряна 40 години.

На 142-та годишнина от боевете за историческия връх, 4-метровият лъв ще посрещне хилядите родолюбци на 24 август обновен. Това става благодарение на дарителска кампания, в която бяха събрани 111 000 лева.

Досега лъвът е почистван отвън, но за първи път от 40 г. е отворен. С това изникнаха и любопитни детайли. След химичните анализи, които са направени, се оказа, че лъвът е изработен от месинг, а не от бронз.

Възможно е да се окаже, че той е направен от разтопени гилзи. Това обаче тепърва предстои да бъде уточнено.

Години наред е смятано, че лъвът се състои от 28 отделни фрагмента и тежи 28 тона. Оказа се обаче, че фрагментите са 53. От вътрешната страна на всеки един от тях е изписана тежестта им. Така се оказва, че лъвът тежи около 12 тона. С носещата конструкция фигурата тежи около 15 тона.

„Извършена е проверка на състоянието на носещата конструкция на фигурата. Оказа се, че е изработена много качествено. Тези 85 г., в които той стои гордо на северната стена на паметника, не са се отразили фатално върху неговото цялостно състояние”, обясни в „Тази сутрин” Чавдар Ангелов, директор на парк-музей „Шипка”.

Лъвът е третиран с химикал, който да го предпази от влиянието на влагата и слънчевите лъчи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!