Бронзовата фигура на лъва на Паметника на свободата на връх Шипка беше отворена за първи път от 40 години насам. Оказва се, че лъвът е конструктивно здрав и ремонтът ще приключи по-рано от предвиденото, съобщи БГНЕС. 

Преди около месец започна реставрацията на лъва на Паметника на свободата на връх Шипка. Статуята се нуждаеше от спешен ремонт. 

,,Установи се, че на всяка част от която е сглобена фигурата, от вътрешната й  страна е изписано колко тежи съответният елемент. Това позволи да се изчисли точно тежестта на лъва. Досега се обявяваше, включително и от музея, че той тежи около 28 тона. Оказа се, че той тежи около 12 тона, ако прибавим и носещата конструкция, максималната тежест става около 15 тона. Другият любопитен момент е, че до момента знаехме, че лъвът е сглобен от 28 елемента, оказа са, че те са 53", разказва д-р Чавдар Ангелов - директор на музея на Бузлуджа.  

Снимка: БГНЕС

Фигурата на лъва е в добро състояние, отливките, от които е направен – също. Корозията не е нанесла някакви съществени поражения, които да изискват по-сериозни поправки. 

Снимка: БГНЕС

Лъвската фигура е почистена изцяло отвътре, носещата конструкция е обработена със съответните препарати, които да предотвратяват в перспектива корозията, в момента се обработват вътрешните стени на отливките със съответните химикали, които да предпазят от развитието на ръжда.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!