Предизборните дебати в "Тази сутрин" продължават. Всеки понеделник, сряда и петък ще сблъскваме представителите на различните партии в надпреварата за 48-то Народно събрание. Очаквайте най-точните събеседници и знаковите лица от партийните листи.

Един срещу друг се изправят Иван Ченчев от БСП, Бонка Василева от „Демократична България“, Цончо Ганев от „Възраждане“ и Георги Самандов от „Български възход“.

Иван Ченчев от БСП завършва НСА с бакалавърска степен "Треньор" и втора специалност „Мениджмънт“. Той е бил председател на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 47-то Народно събрание. Ченчев е водач в листата на БСП в 26 МИР София-област.

Бонка Василева от „Демократична България“ има магистърска степен по "Изкуствознание" от НХА и "Местна и държавна администрация" от НБУ. Тя е била заместник-председател на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в 47-то Народно събрание. Василева е втора в листата на „Демократична България“ в 25 МИР София.

Цончо Ганев от „Възраждане“ завършва Стопанската академия Свищов със специалност "Икономика на търговията". Той е бил заместник-председател на 47-то Народно събрание. Ганев е водач на листите на ПП "Възраждане" в Благоевград и Бургас.

Георги Самандов от „Български възход“ има бакалавърска степен от Техническия университет в София със специалност "Електроенергетика и електрообзавеждане" и  магистър по "Електрически мрежи и системи" от същия университет. Той е бил заместмол- министър на енергетиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев. Самандов е водач на листата на "Български възход" в 25 МИР София.

Газовите доставки за България

„Нашата позиция е категорична и непроменима, тъй като искаме диверсификация, искаме най-добрата цена за България. Независимо от кой доставчик, тази цена трябва да е изгодна за българския национален интерес, за да могат гражданите да са сигурни, че зимата ще бъде топло“, заяви Иван Ченчев от БСП.

Демократична България ясно даде да се разбере, че „Газпром“ се използва основно като политическо оръжие в ръцете на Путин. „Газпром“ едностранно прекратиха взаимоотношение с България. Не знам защо БСП продължава да се унижава и да дращи по вратата на „Газпром“, може би ще се гушнат с г-н Борисов и заедно ще драскат, за да отварят тази врата“, каза Бонка Василева от „Демократична България“.

Ченчев ѝ отговори, че БСП никога не може да чука на една и съща врата с Борисов.

Цончо Ганев от „Възраждане“ отрече твърдението „Газпром“ едностранно да са прекратили договора с България.

Снимка: bTV

„Без оправяне на отношенията с „Газпром“ и Русия сме обречени на енергийна криза“, добави той.

Георги Самандов от „Български възход“ заяви, че България трябва да гони собствения си интерес.

„Забравяме едно основно оръжие, което имаме, а то е инфраструктурата. България захранва Гърция, Румъния, Сърбия, Унгария, Австрия през своята инфраструктура, която се държи от „Газпром“ до 2040 година. Трябва да искаме съдействието на ЕК за развалянето на тези договори и за преоценяването им“, каза той.

Кръстосан огън

Цончо Ганев попита Георги Самандов дали от „Български възход“ смятат, че България е НАТО и НАТО е България.

„За да управляваш понякога трябва да носиш тежестта на непопулярните избори. Много е лесно отстрани да казваш кое е правилно и кое не е. Ние сме взели своя цивилизационен избор“, отговори той.

Георги Самандов попита Бонка Василева дали отново „Демократична България“ е готова отново да прекрачи „червените линии“, за да влезе в безпринципна коалиция с БСП и как реагират техните избиратели.

„Има една „червена линия“ и това се нарича реставриране на модела ГЕРБ-ДПС или нов реформаторски модел с по-силно европейски семейство“, каза тя.

Бонка Василева попита Иван Ченчев къде застава БСП спрямо конфликта Украйна-Русия.

„Диалог, преговори, мир, Вярваме, че това може да бъде постигнато“, отговори той.

Иван Ченчев попита Цончо Ганев защо по време на 47-то НС „Възраждане“ е гласувала заедно с ГЕРБ и ДПС и не е осигурявала кворум.

„Когато си опозиционна партия и има вот на недоверие, гласуваш „против“.