Предизборните дебати в "Тази сутрин" продължават. Този път обаче с различния поглед на политолозите Даниел Смилов, Слави Василев, проф. Румяна Коларова и Димитър Аврамов.

“Има ясни послания и вече ги виждаме в програмите, които партиите публикуваха. Разбира се, БСП започват с демографска криза, т.е. стимулиране на младите за раждаемост. При десните партии основата тема е икономически ръст, технологии и съответно данъци. Бях учудена, когато видях, че програмата на “Продължаваме промяната” започва с пенсиите, на второ място дори е корупцията. Това показва, че не във всяка една програма има логика”, каза Румяна Коларова. 

"Има аргумент да имам силен акцент върху пенсиите. Все пак не трябва да забравяме, че България е държава, в която има сериозна бедност и има много голямо подоходно неравенство, всъщност ние сме шампиони в Европейския съюз по това. Един от акцентите в това, което ПП правят е да подобрят тази картина", заяви Даниел Смилов. 

Според него ДБ е извела сред акцентите си фискалната дисциплина. “Те заедно с ПП са в тандем. БСП е с традиционен фокус върху социална политика. ГЕРБ на практика се опитват да имат доколкото широка палитра от мерки, които предлагат. Отсъства обаче антикорупционната политика”, каза Смилов. 

Слави Василев смята, че не вижда различен подход на партиите спрямо изборите през ноември. 

"Всяка една партия се опитва с нейните послания и нейните програми да спечели колкото може повече избиратели. Въпросът е, че избирателят се умори. Програмите понеже тръгнахме да говорим за тях, никога не са представлявали някаква основна притегателна сила. Никой не ги чете и много малко от това, което пише в тях се изпълнява. Избирателят го знае и това е константа в българската политическа система. Всички партии имат добри намерения и програми, но възможностите са изключително оскъдни", добави той.  

Димитър Аврамов определи програмите на партиите така: “Ако изборите трябва да са с бързи коли, то на старта виждаме купчина каруци”. 

“В основните програми не се адресират реалните икономически и социални проблеми. 3 милиарда природен газ са необходими на България, на българската икономика да функционира. 1 милиард отива при “Топлофикация София”, която е на чудовищни загуби”, добави Аврамов.

Според него трябва да се направи план за преструктуриране на “Топлофикация София” и да се затвори. 

Какво се различава тази предизборна кампания, кои са основните послания на партиите и политическите лидери, кои ще бъдат изненадите, спорните моменти и големите въпроси за разрешаване – гледайте дебата във видеото!