Прокуратурата ще разпита премиера Кирил Петков по-късно днес за случая на предполагаемо изнудване на Васил Божков от бившите управляващи от ГЕРБ. Според адвокат Людмил Рангелов разпитът е необходим, защото първият е извършен от некомпетентен орган и няма правна стойност.

„Прокуратурата е принудена от обстоятелствата да оформи производство според закона и всички действия, извършени от МВР до момента. Тези опити няма да доведат до никаква съществена промяна по тежестта на доказателствата“, смята Рангелов.

Арман Бабикян коментира, че това прилича на „недобре аранжиран цирк“. „Единственият чутовен пробив в тази история е, че прокуратурата установи, че може да разпитва от разстояние“, каза той.

Според политолога и преподавател в Софийския университет Стойчо Стойчев това, че настоящ премиер свидетелства срещу лидер на опозицията не е проява на добър вкус.

За предстоящият разпит на Васил Божков адвокат Рангелов смята, че той не трябва да бъде формален. „Трябва да се извърши от добре подготвен човек с мотив да търси истината по твърденията на Божков, за да има надежда за някакви резултати по това досъдебно производство“, каза той. По думите му организацията на такъв разпит ще отнеме време, тъй като комуникацията с Дубай е  трудна.

„Въпросът е този, който разпитва, да успее да отсее сигнала от шума и да се установи в някаква степен на определеност какво се е случило“, каза Стойчев.

Относно предстоящото заседание на Висшия съдебен съвет дали е възможно да бъде освободен главния прокурор предсрочно, Арман Бабикян коментира, че Иван Гешев е функция. „Той е изпълнител на поръчаното му, тук подходът е грешен“, каза той. По думите му с този състав на ВСС е невъзможно Гешев да бъде премахнат.

Бабикян допълни, че съвсем скоро от „Изправи се“ ще обявят награда за смел прокурор, който да се заеме с Иван Гешев, като тя ще има и парично измерение.