За втора поредна година националните чествания за 3 март на Шипка са отменени заради пандемията от COVID-19. Независимо от това Паметникът на свободата остава притегателен център и там утре се очакват много хора.

От 40 години обаче ремонт на монумента не е правен. В момента паметникът е заграден, защото има опасност от падащи камъни от облицовъчната страна на фасадата.

Причина за проблема са тежките метеорологични условия и променящата се влага, която през зимата попада между фугите и се свива, а през лятото се разширява.

Добрата новина е, че дългоочакваният ремонт предстои. През декември е направена обществена поръчка, с която е избрана фирма изпълнител. Тя ще има задължението да направи обследване и проектиране на реставрацията и консервацията на Паметника на свободата.

„Това ще протече през два етапа. Първият е слагане на скеле и обследване на фугите и камъните. След това ще започне и проектирането на ремонта”, обясни Дарина Петрова, главен уредник на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”.

За реставрацията са осигурени около 200 000 лв.

От 12:30 до 18:00 на 3 март Паметникът на свободата ще работи с вход свободен, като ще се пропускат по 15 посетители едновременно.