Започва обследване на паметника „Шипка“ 40 г. след последната реставрация на на монумента. Това е първата стъпка по пътя на цялостния ремонт на Паметника на свободата, който трябва да реши най-наболелите проблеми – влагата, която прониква между камъните и уврежда фасадата на монумента. 

Заради опасност от падане на облицовъчни камъни пред паметника е поставена предпазна решетка.

„Предстои да бъде обявена обществена поръчка, която да възложи обследване на фасадите на монумента. То трябва да фиксира тяхното точно състояние, на база на тези резултати трябва да бъде изготвен инвестиционният проект за консервация и реставрация на монумента“, обясни директорът на музея „Шипка“ д-р Чавдар Ангелов. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му приблизителната сума за реновирането ще бъде около 210 хил. лв. с ДДС. Той добави, че от Министерството на културата са потвърдили, че ще осигурят парите. Той прогнозира, че обследването ще завърши през 2021 г., защото оформянето на документацията ще отнеме време.

„Това обследване има няколко задачи – трябва да установим какво е точното състояние на стените, да се види дали има компрометирани участъци, потенциално опасни като този, който аварира в началото на април. Ще могат да се свалят точните параметри и да се установи колко кубични и квадратни метра облицовъчни камъни ще трябва да се подменят. Колко линейни метри фуги трябва да бъдат почистени“, каза Ангелов. 

Снимка: btvnovinite.bg

За момента достъпът до Паметника на свободата не е ограничен, но ако състоянието на фасадата стане опасно за посетители – има вероятност и това да стане.