На 3 март погледите на всички са отправени към Шипка. Днес времето е ясно, няма вятър и по традиция хиляди българи ще изкачат легендарния връх, за да отдадат почит към героите, загинали за свободата на страната ни.

Кристина Газиева и директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ (ShipkaMuseum.org) – Чавдар Ангелов, разказват какво може да видите из етажите му.

Снимка: bTV

Експозицията започва на третия етаж. Тя показва хода на Шипченската епопея – схемата на сраженията, българските и руските позиции, турските позиции. Включени са картини, изобразяващи моменти от сраженията през август 1877 г., както и решителния бой на 11 август по стар стил.

Снимка: bTV

Във витрините са показани предмети, които са били притежание на руски офицери, като наградни грамоти за ордени, копчета, гилзи от куршуми, щикове, канчета и всякакво войнишко оборудване.

Най-тежките сражения са между 9 и 11 август, припомня Ангелов. На 9 започва т. нар. Шипченска епопея – тогава са първите опити на турците да превземат прохода, но всички 12 атаки са отблъснати.

На 10 август има затишие, в което турските сили се реорганизират.

На 11 август се разразяват най-ожесточените сражения, отбраната виси на косъм до момента, в който пристигат първите подкрепления.

Турската армия наброява около 40 хил. души, а защитниците на Шипка – около 5500, като впоследствие се увеличават до 7500 души.

Опълченците са били най-лудите глави от онова време, казва Ангелов. В голямата си част са участвали в Сръбско-турската война от 1875 г. и Априлското въстание (1876 г.). Когато през април 1877 г. е обявена войната, те веднага се отзовават. Така са сформирани първите шест опълченски дружини. Те вземат участие в най-решителните битки – при Стара Загора, Шипка и Шейново и в крайна сметка се превръщат в ядрото на създаващата се българската армия, припомня той.

Снимка: bTV

Само за миналата година през парк-музея са преминали приблизително 90 хил. души, отчита директорът. По думите му това показва, че патриотичното чувство на българите е живо.