Срещали ли са се в девически манастир Бойко Борисов, Кирил Петков и Алексей Петров? Нашият екип направи проверка дали това се е случило в Самоковския девически манастир.

В Самоковския манастир почиват мощите на Свети Пантелеймон и частица от Кръста Господен. Много известни личности и политици са минавали през храма, за да получат благословия, разказва свещеникът Любомир Мишков.

А през последните седмици се заговори, че и началото на кабинета Денков-Габриел е станало под погледа на Бога зад стените на манастира.

Смята се че в Девическият манастир в град Самоков е имало среща между  Бойко Борисов, Кирил Петков и Алексей Петров за т. нар "сглобка".

„Единственото, което съм казал е че той помогна за логистиката“, коментира по-рано лидерът на ГЕРБ.

„Да припомня един исторически факт - аз бях избран за премиер преди срещата в манастира“, заяви след това министър-председателят академик Николай Денков.

След като той потвърди от парламентарната трибуна за среща в манастира, правим опит да се срещнем с монахините. Не ги открихме в неделния ден, но по телефона разговаряхме с отец Мишков.

„Девическият манастир в Самоков е опасан с 38 камери, аз специално не съм чул за такава среща. Ако е имало, няма как да е останала незабелязана, защото Девическият манастир е в центъра на града“, коментира Любомир Мишков.

Попитахме и хората в града, дали са виждали тези личности да посещават Девическия манастир.

Стойка Маркова  казва, че е виждала Кирил Петков в Самоков - миналата година или по-миналата година. За Бойко Борисов е сигурна.

Манастирът е изграден през 1772 г. и е постоянно действащ днес. За него се знае че един от дарителите е българската прима Лили Иванова.

„Мисля че Бойко Борисов съм го виждал, но не съм сигурен. Беше отдавна - преди години“, казва жител на града.

Отец Мишков посочва, че в негово присъствие Алексей Петров не е посещавал манастира.

Той ни кани да се върнем в манастира през седмицата, за да ни разкаже повече за жестовете на дарителите, за скритите и явни срещи, проведени там.

Ако все пак е имало такава среща какво бъдеще вещае това?

„Ако е имало такава среща пред лицето на Бога и ако е угодно на Бог, той ще богослови да бъде за добро“, казва отецът.