Продължава откриването на телата на убити цивилни в предградията на Киев, които бяха окупирани от руската армия.

Екип на bTV е в Буча - градът, който накара света да заговори за геноцид. Там хората разказаха, че нахлуването на руските войски повече е приличало на бандитизъм, отколкото на война.

Снимка: bTV

Някои разказват, че са видели как военните са влизали в по-запазените магазини със скъпа техника, други пък заговориха и по казуса кой ще възстанови щетите.

Оказва се, че докато се стигне до международен съд, може да минат години.

Буча е град сателит на Киев с около 40 000 жители. Повечето успяват да избягат преди руската армия да окупира града. Евгений Оликисенко е един от тях.

Срещаме го в църквата, която е станала масов гроб. Това, което се е случвало в Буча, е вероятно да бъде определяно като геноцид от международната общност.

„С багер беше изкопана огромна дупка, ширина 10-15 метра, дължина 20-25 метра и от цяла Буча докарваха телата на тези, които бяха разстреляни. Те ги хвърляха както фашистите едно време, в една обща дупка. И това продължаваше няколко дни. Докарват, хвърлят и покриват със земя. И това бяха само цивилни хора“, споделя мъжът.

Снимка: bTV

„Влизането на руските войски се случи на 28 февруари. В Буча влезе колона от 52 военни машини. Танков БТР-и и БМП-та. Всички цивилни хора се изплашиха и се скриха. Те влязоха от "Варшавка" и отидоха в центъра. Обикаляха Буча 3 часа", разказва той.

Преди седмица телата от масовия гроб са ексхумирани. Тече и международно разследване. Всичко започва на 24 февруари, когато руската армия влиза в града.

„Аз мога да ви кажа какви бяха причините за убийствата на цивилните хора. Беше достатъчно една снимка от телефон на тяхната техника. За това убиваха. Една снимка - убиват те. Достатъчно е да видят един SMS, където пише: войници, танкове, БТР-и. SMS - разстрел. Аз видях как застреляха едно момче, на 35 години, цивилен. Вървеше по улицата към хранителния магазин. Долу беше руския блокпост и военна машина. По принцип магазините не работеха и трябваше отнякъде да търсим храна. Той вървеше към магазина, който по това време вече беше разграбен“, споделя още Евгений.

Снимка: bTV

"Аз видях това момче, той вървеше и машината беше пред него. Те казаха: "Спри!". Той отговори: "Аз отивам в магазина". Последва един откос отгоре и един откос в него. Момче на 35 години. Видях как жена на 45 години пробва да влезе в магазин. В битова химия. Но това се случваше, когато започна комендантският час, но не всички знаеха кога започва комендантският час, защото той започваше при руснаците в 4 часа през деня. И тя опита да влезе в магазин. Без предупреждение стреляха в нея, просто защото искаше да влезе в него", разказва Евгений.

Питахте ли ги защо?

Аз ги питах: Млади войници, защо сте тук? Те отговориха: Ние дойдохме да ви освободим от Америка. Аз му казвам: добре,  аз съм гражданин на Украйна, както и всички около мен са граждани на Украйна. Къде е Америка. Обаче те казват: Америка ви окупира. Какво мога да кажа. Войниците просто казваха: Вие сте окупирани от Америка и ние трябва да ви освободим.

А защо убиват?

Не знам. Вие можете ли да обясните защо животните са животни. Аз не мога. Това не са хора. Това са животни. Аз видях още как загина едно младо семейство. Момче и момиче на 30 години. Беше първият зелен коридор за евакуацията. Те се придвижваха с автомобил. И те просто объркаха улицата. Объркаха и тръгнаха по друга улица и войник каза: Спри. Най-вероятно момчето се уплаши и натисна газта и веднага бяха разстреляни. Разстреляха го, защото не спря, въпреки че върху колата имаше бели ленти. Това е знак, че са цивилни. Колата беше обстреляна и телата им останаха там две седмици. Изобщо докато руснаците бяха тук, на всяка улица лежаха трупове. И заради ниските температури те се запазиха дълго време. Някои останаха така 3 седмици.

Снимка: bTV

Имате ли близки, които са били убити?

За смартфон и снимката на унищожена руска колона - това беше моят кум. Познаваме се от 30 години. Беше застрелян за снимката за унищожена руска техника. Взеха му телефона, видяха снимка, изкараха го настрани и го застреляха.

Установи ли се колко хора са убити?

Мисля, че още половин година ние ще ги броим. Около болницата има три фризера, които са пълни с трупове. Във всеки от тях има около 200-250 души. Око 700 души се намират там. И всеки ден докарват нови. Мисля, че около Буча има много ненамерени трупове?

Къде ги търсят?

По полетата.

Има неидентифицирани?

50 на 50. Аз сега се занимавам със застреляните. Преди 3 дни в село Миротско, на 15 км от тук ни казаха, че има 10 тела. От 20 до 45-годишни. И да ви кажа всички 10 бяха с вързани ръце отзад и 5 от тях бяха простреляни с откос вертикално и хоризонтално. На кръст. Петима. През последната седмица тук бяха много хора от ЕС, както и сенатор на САЩ. Доколкото знам Европа е предоставила своите специалисти за ексхумацията.

Има ли липсващи хора?

Има твърде много. Ще ви дам прием. Брат на мой приятел тръгна за вода на 28 февруари. Той има две деца. Вода след 26-27 февруари няма, той тръгна да търси вода. Тръгна с мотор и с две туби, за да ги напълни с вода. Търсим го месец и половина. Когато нашите дойдоха и освободиха Буча, ние вървяхме по „Варшавци“  и видяхме мотора му край пътя. И когато стигнахме до мотора, тялото му беше покрито с найлон и по ръкавиците, маратонките и ключовете на апартамента го разпознахме. Беше получил едрокалибрен изстрел в главата.

Снимка: bTV

Какви са тези войници?

Много от тях бяха буряти, аз видях хора от Беларус. Те имат специфичен говор, веднага можеш да разбереш, че е от Беларус. От Бурятия. Когато те спират за проверка, трябва да се съблечеш до кръста. И аз се събличам до кръста и те търсят синини на рамото от приклад. Или татуировка със знамето на Украйна. Достатъчно е да имаш татуировка с герб на Украйна и те прибират. Достатъчно е да имаш синина на рамото и те прибират. Ти не можеш да докажеш, че просто си се ударил, те просто казват, че ти си снайперист. Герб на Украйна - разстрел. Представяш ли си? Ако аз съм Украинец и съм си сложил герба, за това ме убиват. ето това е Руски свят.

Как оцеля?

Работата е там е,  че аз съм бил в казармата по съветски време в далечния изток. Аз знам как трябва да се държа и това ме спаси.

Защо един човек решава да направи това? Защо убиват?

Когато руснаците влязоха, тук нямаше военни. Обяснете ми: защо. Те знаеха, че тук няма нито войници, нито техника. Защо те убиваха - те крадяха от болницата. Взимаха лекарствата и храната, това нормално ли е? Как да си го обясня, това мародерство ли е. Те разбиваха къщите. Избираха си хубави, богати къщи и ги ограбваха

Говори се за насилие, върху жени, даже мъже?

Не съм видял това, затова не мога да говоря. Но има много случаи.

Жената на Евгени пък сподели, че руски войник е искал да я изнасили и по чудо се е отървала.