Само по bTV говорят полицаите от зрелищния арест след гонка в столицата. Те преследваха и задържаха шофьор, който се оказа не само с отнета книжка, но и с предишни провинения на пътя. Прокуратурата обвини и задържа за 72 часа 32-годишния криминално проявен Димитър Софрониев. Неговата спътница е разпитана.

24 часа след гонката и показния арест полицаите разказаха подробности за преследването на Димитър Софрониев и спътницата му.

Полицай Перфанов и Груев патрулират из квартал „Надежда“. Изведнъж забелязват автомобила, който привлича вниманието им със странното поведение на пътя.

„Премина много рисково между пресичащи пешеходци на пешеходна пътека с риск да ги блъсне. Мина между двама. Привлече ни вниманието и тръгнахме след него. Забелязахме, че мина и на червено. Подадохме му светлинен и звуков сигнал от нашия автомобил, той обаче ускори, не се подчини, премина на още два светофара на червено, с много рисковани ситуации за пешеходците, за автомобилите“, разказва полицаят във Второ РПУ в София Асен Перфанов.

Искат подкрепление. Другият екип от полицаи Русинов и Иванов блокират пътя на Софрониев в малката еднопосочна уличка. Беглецът блъска два автомобила и по чудо се разминава от челен удар с друга кола.

„Разпоредихме му високо и ясно да излезе с вдигнати ръце, той се държеше неадекватно и продължи да не ни изпълнява разпорежданията“, казва Асен Перфанов.

„След като не спираше с първа и задна скорост и да блъска първата кола и патрулката, се видя, че няма да стане с добро. Трябваше да го респектираме с оръжието“, обясни мл. експерт Николай Русимов.

Когато четиримата полицаи вадят пистолетите "Макаров", мъжът се стресва и отваря леко стъклото, открехва и вратата. Това е моментът, който чакат униформените, за да влязат в автомобила.

„Скочи на задната седалка и изяде нещо, докато автомобилът все още беше заключен. Наложи се да счупим страничните стъкла на автомобила. Те се оказаха много здрави. не успяхме с пистолета се опитахме, но не не се счупи“, казва Асен Перфанов.

„След като едната врата беше вече отворена, пространството беше доста малко. Задържаното лице се запъваше с краката си и беше малко по-трудно. Впоследствие отворихме и другата врата и успяха повече служители да се включат в задържането“, обясни Калин Иванов - старши полицай.

Първа от колата е изкарана с белезници спътницата на Софрониев - Велислава Владиславова. При задържането пострадаха двама униформени.

Димитър Софрониев е познат на полицията. Да шофира без книжка не е първото му нарушение на пътя. Също така е осъждан за грабеж и наркотици. Скоро е излязъл от затвора.

Спътницата на Димитър - Велислава Владиславова ще бъде разпитана. Засега не е тествана за дрога. Още в колата е опитала да размени мястото си с шофьора.

„Момичето седна на волана и през цялото време казваше - аз карах, той не е карал. А той нещо отзад правеше, но предвид тъмните стъкла не можахме да видим какво се случва“, разказва мл. експерт Николай Русимов.

„Даже ми направи странно впечатление, че тя даваше газ и самата кола продължаваше да удря и другите автомобили, което граничи с лудост, не знам може би, защото и тя беше неадекватна“, спомня си Груев.

Полицаите от Второ районно са с дълъг стаж в системата. Признават обаче, че такива гонки и такова дръзко поведение на пътя не се вижда всеки ден.

Полицаите отговориха и на коментарите на хората в социалните мрежи, че за използвали прекомерна сила и са блъскали вратите на колата.

„Хората обръщат много повече внимание на вратата на автомобила, отколкото на деянието, което е извършило въпросното лице“, смята Перфанов.

„Ако беше станало нещо по-лошо - нямаше да обръщаме внимание на aвтомобила, на вратите или как са действали полицаите“, добави Груев.

Редовите полицаи, които са на улицата всеки дни и са изложени на всякакви рискове, призовават за бързо правосъдие и ефективни присъди за шофьори, които отказват да бъдат тествани за наркотици.

На фона на ежедневните инциденти с пияни и дрогирани на пътя, опитните служители на реда съветват младите шофьори: „Да възпитаваме младото поколение малко по-смирено, да не си мислят, че всичко, както хвърчи се яде“, казва Русинов.

Униформените се надяват и на по-добро оборудване като палки, спрейове, фенери, ръкавици срещу ножове и уреди за разбиване на прозорци.