Броят на врабчета у нас е намалял с 52% за последните 19 години. Това отчитат от Българското дружество за защита на птиците. За осма поредна година у нас ще се проведе преброяване на врабчетата, в което може да се включи всеки. 

„На 27 април в цялата страна преброяваме врабчетата в часовия диапазон между 9 и 12ч. Всеки, който желае, може да се включи в нашата кампания като се регистрира на сайта ни, влезе в кампании „Ние броим врабчетата“, остави своя имейл, напише локацията, на която се намира и врабчетата, които е преброил“, казва Елица Иванова от Българско дружество за защита на птиците. 

Тя казва още, че е важно в рамките на 10-минутно наблюдение, ако не видим никакви врабчета на мястото на което сме, да въведем нулеви данни в системата.

„Това за нас е много важно, защото по този начин обръщаме внимание на хората за промените в околната среда. Домашното врабче е един от любимите видове на хората, като детски мил спомен от историите на баба и дядо. То в големите градове в Европа и в България намалява, а това е начинът да привлечем вниманието върху проблемите на изчезващите видове птици“, казва Димитър Градинаров от дружеството.

„Причините са комплексни. Основните са, че няма достатъчно добра хранителна база за врабчетата, на много места се пръска против различни вредители, няма подходящи места за гнездене – новите сгради са санирани и няма толкова ниши, където те да могат да правят своите гнезда“, обяснява още той.

По думите му преки последици за хората няма, но промените в околната среда също ни влияят и е важно да бъдем информирани. 

„Намирам кампанията за важна. Много се надявам повече хора да се включат, да отделят тези 10 минути, за да можем всички да си помогнем взаимно”, призовава актрисаата Йоана Темелкова, която е лице на кампанията.