Журналистът на bTV Стоян Георгиев и операторът Александр Осиченко през последните два месеца бяха в Украйна по-често, отколкото в България. Те снимаха и видяха страната преди да започне войната и след това.

"Да смятаме, че тази война не ни засяга е не просто наивно, това е глупаво. Буквално виждахме как изглежда смъртта, не можехме да покажем всичко", коментира Стоян Георгиев.

Той смята, че украинският президент Володимир Зеленски е бил откровен, когато отговори на негов въпрос и обяви, че приема България за приятелска държава.

По думите му в Украйна населението е силно политизирано в момента и е наясно, че част от политическия елит в България е на страната на Русия. Откровен е бил и кметът на Киев Виталий Кличко, когато говорил за „полубременните“ политици у нас.

Екипът на bTV беше единственият от България, който беше в АЕЦ „Чернобил“ на 36-ата годишнина от аварията в централата.

Мястото е туристическа атракция и именно под предлога, че пътуват с цел туризъм в Украйна са влизали много диверсанти, разказа журналистът на bTV.

"След началото на войната Киев е преосмислил охраната на този обект, защото никой не е очаквал преди това, че може да бъде атакуван", допълни той.

За оператора Александр Осиченко най-трудно е било заснемането на личните истории на украинците.

„Вадиш камерата и хората идват – всеки искаше да изкаже болката си. Снимам и плача“, казва операторът.

По думите му зверствата, който са извършвали руснаците, приличат повече на бандитизъм, отколкото на война.

„Ставам все по-голям фен на украинците, защото виждам колко е силен духът им“, каза още операторът.

Какво още разказаха специалните пратеници на bTV в Украйна - гледайте във видеото.