Изпращането на изтребители в Украйна не зависи от нас, това трябва да е решение на НАТО, каза в „Тази сутрин“ посланикът на Полша у нас Мачей Шимански.

След призива на САЩ страните, които разполагат с МиГ-29, да ги предоставят на Украйна, Полша изрази готовност да подари своите на Съединените щати и те да ги предоставят на Киев. Пентагонът обаче обяви, че това решение „не е разумно“.

„Всичко, което прави една държава от НАТО, го прави цялото НАТО. Ние изразихме готовност и сега всички, България също, трябва да е приемем някакво решение“, точни дипломатът.

По думите му ракетните удари на Русия близо до границата с Полша са демонстрация на възможности.

„Ние  сме готови, ние имаме и присъствие на американски войници. Разлика между Полша и Украйна е в това, че ние сме в НАТО“, обясни посланикът на Полша.

Той коментира и бежанската вълна от Украйна след началото на войната, която в най-голяма степен се насочи към Полша.

"До вчера в Полша са влезли над 1,8 млн. украинци и се очаква броят им да достигне 2 млн.", уточни Мачей Шимански.

Преди дни полският парламент е приел закон за подпомагането на бежанците, бягащи от войната в Украйна.

На първо време те получават нещо като българското ЕГН (песел в Полша) и така могат да започнат работа и имат право на медицинска помощ. Децата, които знаят полски – около 33 хил., веднага са започнали да ходят на училище.

Всеки емигрант получава еднократна помощ от 300 злоти, което са около 125 лв., а поляците, които ги приемат в дома си – по 40 злоти (по-малко от 20 лв.), обясни посланик Шимански.

„Няма да издържим без съдействие на другите членове на ЕС. Това се договаря в Евросъюза. Не само Полша търси такава помощ“, допълни той.

Гледайте цялото интервю във видео!