ЕС няма как да стане гарант, той може да е само посредник относно темата за Северна Македония.

Това коментира вицепрезидентът на Българския атлантически клуб Елена Поптодорова след посещението на Олаф Шолц у нас.

„Той извърши точно това - посредническа роля и ще го правят до последно. Имаме съчетани усилия на Франция и Германия. Много лоша новина е за България да се противопоставя на машината на Европейския съюз. Ние се противопоставяме на основния двигател. И пак казвам, подвеждащо е внушението от официалните говорители, официалните, високите нива за това, че има разбиране. Не, няма разбиране, защото даже и ние днес всички не всичко може да разберем. Аз не разбирам много от исканията, особено в рамковата позиция, които са изписани,  особено предвид фактът, че се сменяха попътно многократно“, обясни тя.

Според нея вписването на българите в Конституцията на РСМ е по-скоро видим тържествен акт за разбиране на българските тревоги.

„Тук скачат, разбира се, патриотични сили и всякакви прилежащи принадлежащи към тях кръгове, които твърдят не, не, няма такава така да не може, защото ние сме там мнозинството ние сме малцинство и така нататък, но очевидно това е някаква спасителна сламка. Въпросът е в друго. Не може да стане бързо. Тя ще отнеме много време, включително политическо време в самата Северна Македония, а трябва да разберем едно нещо, това е доказано. Всички преговори и за Европейския съюз, и за НАТО бяха процедурата и процесът, в който ние извършихме нашите промени. Ако искаме Северна Македония, да въведе промените, за които ние настояваме, това може да стане само когато тя е вкарана, ако щете впримчена в задължителните елементи и изисквания на преговорния процес“, коментира Поптодорова.