Ден преди срещата между българския премиер Бойко Борисов и президента на Русия Владимир Путин, политолозите посочват, че той е намерил ролята си на балансьор в новия световен ред.

Европа е в нова ситуация заради Иран, а скоро имаше и ново напрежение –Балтика и Полша. Те не следват Европа в политиката й и вчера поканиха американски бази, отделни от НАТО. Новата ситуация между САЩ и Европа се излива в ново отношение към Русия. В тази сложна обстановка Борисов успя да се впише, посочи Андрей Райчев.

Проф. Антоанета Христова добави, че се надява Радев и Борисов да комуникират еднопосочно послание в Москва.

„Ако се върнем към напускането на иранското споразумение от САЩ – там има подаване на ръка. Русия стана демонстрирано желан фактор от другите фактори в международната среда. Имаме шанс да препозиционираме своето присъствие. Бяхме се отказали да търсим баланса, но обществото приема балансираното поведение на България”, посочи Христова.

Според Райчев балансът се установява сега. „Сближаването на Берлин и Париж с Москва е голямо събитие с много последици и мнозина не го искат”, смята той, наричайки Полша и Балтика  „истерично антируски.”

Борисов усвои формулата винаги с Германия и никога срещу Русия, коментира Райчев. „Формулата е печелила, докато все пак става война. В началото сме на процес на размразяване и имаме интерес да балансираме”, добави Христова.